Gaál József: Lélekmértani tablók labirintusában

2016 május 10Hozzászólások (0)

Szurcsik József kiállítása a Szolnoki Galériában

undefinedHa valakit régóta és közelről ismerünk, természetes módon elfogulttá válunk. Egy kicsit távolabbról kellene szemlélni Őt, főleg ha egyedien sajátos világa van, de művészeti stílusa, lelkülete már évtizedek óta szinte természetes része életemnek. Harmincöt éve figyelhettem közelről Szurcsik József munkáját – együtt voltunk műtermekben, művésztelepeken, közös kiállításokon, együttutazásokon. Mivel nem vagyok művészettörténész, és az objektívnek tűnő kijelentésekben, ítéletekben sem hiszek, s tudom, hogy tudományoskodó esztétikai meghatározások is inkább csak a formális burkok felett cirkulálnak, hagyom magamat az érzelmeim által vezetni.

Tovább


VÁN HAJNALKA - EGYMÁS MELLETT, Szolnoki Művésztelep 2002-2007

2016 január 11Hozzászólások (0)

Újművészet folyóirat, 2007. október – XVIII. Évf. 10. szám

undefined

Az 1902-ben alakult Szolnoki Művésztelep 2002-ben ünnepelte százéves fennállását. A művésztelep közel egyidős a Szolnoki Művészeti egyesülettel (megalapítása 1901. április 28.). Az egyesület feladata volt a következő évre átadni a tizenkét műtermet, ahol megindult a javarészt tájképfestőkből álló csoport tevékenysége. Az első állandó alkotók közül Bihari Sándor, Fényes Adolf és Vidovszki Béla neve emelhető ki. Később, a 1930-as években Aba-Novák Vilmossal fémjelezhető a korszak. Az ország legrégibb művésztelepén a háborúk ideje alatt elakadt a munka, közöttük és utánuk viszont mindig is művészek és művészet színtere volt. Az államosítás következtében megszűnt magánkézben lenni, de funkciója nem változott, valamint nem változott a telep működésében a felfogás sem, hogy teret biztosítsanak a művészi szabadságnak, nincs erőteljes, erőltetett egység és elvárás. Szolnokon a különféle irányzatok szabad egymás mellett élése volt a jellemző, és ez megmaradt napjainkig is. 2002-ben városi szerveződés indult a telep működésének felelevenítésére. 

Tovább


VEREBES GYÖRGY: AZ, AKI VAN

2015 szeptember 19Hozzászólások (0)

Ágotha Margit tiszteletére

undefinedNem titok, de misztérium: A Teremtő azt szereti, aki Van. A létezőről a teremtőnek tudomása van, mélységes tudomása, mert abban, aki vagy ami létezik, a teremtő önmagát ismeri. De azt, aki Van, aki ízig-vérig van, a teremtő szenvedélyes szerelemmel szereti. Mert a létezés, az önmagáért való létezés: állapot, a teremtésből kapott, tiszta, öntudatlan állapot, de aki Van, az a létezést a teremtő szenvedélyes szerelmével akarja és cselekszi. A világ a teremtő ölelésében létezik. Aki Van, aki ízig-vérig Van, az a világot magához öleli.

Tovább


Verebes György: Wie geht’s vigéc?

2015 július 30Hozzászólások (0)

Képzelt megnyitóbeszéd Tandori Dezső fiktív kiállítása elé

undefinedSzeretettel üdvözlök mindenkit!
            Vegyék szemügyre a rajzokat, és kérem, hogy mielőtt komolyabban elmélyednének bennük, gondoljanak át néhány dolgot! Én is ezt tettem, amint ezt a megtisztelő felkérést megkaptam, és be kell vallanom, végül minden másképpen alakult, mint ahogy terveztem. Az történt ugyanis, hogy a kérdéseim, melyekkel vallomásra kívántam bírni a rajzokat, és amelyek korábban mindig sikerrel jártak hasonló helyzetekben, hatástalannak bizonyultak.

Tovább


Verebes György: Sapkáról, sálról és lefényképezésről

2015 július 30Hozzászólások (0)

(Háy János Háyland című könyvéhez)

undefinedMiért van szükségem erre a könyvre?
A kezembe vettem, és végigsimítottam a fedelét. Még nem lapoztam fel, de valahogy már akkor biztosan tudtam, hogy mit, vagy még inkább kit találok majd benne. Nem is tévedtem. Otthonos érzés, mint amikor az ember idegen helyen ismerősre bukkan.
Később persze meg is szagoltam a papírt, a macska szintén, megbökdöste az orrával a borító sarkát, utána pedig mellém feküdt a fotelbe mosakodni. Addigra már azt is tudtam, hogy mi a nevük az apró lényecskéknek a lapokon.

Tovább


Verebes György: Ilyen egyszerű

2015 július 30Hozzászólások (0)

Gondolatok Györfi Sándor rajzai kapcsán

undefinedMindenki a böllérre várt, az egész társaság, szomszédok, ismerősök, azok, akik csak bámészkodni jöttek ezen a fagyos januári reggelen a keresztapámék udvarába, vagy csak azért, hogy felhajthassanak egy jó kupica kisüstit a novemberi főzetből, miközben hosszasan tárgyalták, hogy a késés bizonyára az éjjel lehullott hó miatt van, amire valahogy senki nem számított, amikor ilyen zimankós az idő. A hó azonban leesett, nem is kevés, ráadásul erős szél is fújt hajnalban, így aztán érthető, mondták, hogy késik a böllér, tanyáról jön, tán még az is lehet, hogy be sem tudta indítani a robogóját ebben a hidegben. 

Tovább


← Régebbi bejegyzések